TERHESSÉGI ULTRAHANG VIZSGÁLAT

A szülészeti ultrahangvizsgálat a terhesség első 12 hetében (első trimeszter) általában hüvelyi úton, a 13. héttől pedig hasfalon keresztül történik, de a ritkán előforduló ún. elölfekvő lepény vizsgálatát mindig hüvelyi vizsgálattal végezzük.

A legkorszerűbb ultrahangkészülékkel az esetek nagy többségben a hasi vizsgálófejjel is elvégezhető a 12. hét alatti vizsgálat.

A terhesség alatt végzett ultrahangvizsgálat az egyik leghatékonyabb módja a fejlődési rendellenességek kiszűrésére. A szülész-nőgyógyász orvosok által végzett ultrahang-vizsgálat a magzat egészséges fejlődésének ellenőrzését teszi alaposabbá.

A terhességi ultrahangvizsgálatokat a szakma szabályrendszere szerint és az elvárt minőségi színvonalon a szakorvosok az alábbi szempontok szerint végzik:

A magzat általános állapotfelmérése:

A terhesgondozás során elvégzendő ultrahang-szűrővizsgálatok időpontjai:

Természetesen mint minden vizsgálatnak, így az UH vizsgálatnak is vannak korlátai, amit a várandósoknak is tudomásul kell venniük. Eszerint a terhesség alatti ultrahang szűrővizsgálatok során a rendelkezésre álló készülékkel a szakmai protokollban előírtak betartása mellett az egyes magzati rendellenességek kimutathatósága a rendellenesség típusától, a terhességi héttől, a magzat elhelyezkedésétől, a magzatvíz mennyiségétől és a vizsgált személy testalkatától függően változó mértékű, de soha nem éri el a 100 %-ot. Az ultrahang vizsgálat hatékonysága a különböző elváltozások esetében eltérő, és így nem alkalmas minden rendellenesség, adott időben, teljes biztonsággal történő felismerésére. Bizonyos rendellenességek bármikor rejtve maradhatnak.

ULTRAHANGVIZSGÁLAT FOLYAMATA:

NULLADIK UH VIZSGÁLAT

Valójában ez a legelső ultrahang vizsgálat, amelyet a terhesség megállapítására és a megtermékenyített petesejt beágyazódási helyének tisztázására végzünk. Általában az utolsó havi vérzéstől számított 4.- 4.5 hetes terhesség már látható. Ekkor egy petezsák rajzolódik ki, majd a betöltött 5. hétben láthatóvá válik a szikhólyag és az embriócsomó illetve ki lehet már mutatni az embrió szívműködését is. Ilyenkor megállapítjuk, az élő, fejlődő terhesség tényét, hogy méhen belül helyezkedik-e el, valamint hogy egyszeres vagy ikerterhességről van-e szó.

ELSŐ UH VIZSGÁLAT (12. hetes korban)

A magzat életjelenségeit, méretét, fejlődési ütemét, valamint a nyaki bőrredő vastagságát vizsgáljuk. Az e terhességi korban vizsgált tényezők igen fontosak a magzati fejlődési rendellenességek, elsősorban a kromoszómális rendellenességek kiszűréséhez:

A leggyakoribb kromoszóma rendellenesség (Down-kór) szűrése:

E vizsgálattal pontosítjuk a 16. héten végzett "ún. Tripla tesztre" történő vérvétel időpontját is.

MÁSODIK UH VIZSGÁLAT(18. hetes korban)

Ezt nevezik ún. genetikai ultrahang-vizsgálatnak.

A "genetikai ultrahang-vizsgálat" elnevezés (a köztudatban ez terjedt el) nem pontos, mert e vizsgálati módszerrel nem lehet a magzat genetikai vizsgálatát elvégezni. Azonban ebben a terhességi korban válik a magzat jól vizsgálhatóvá az egyes fejlődési rendellenességek szempontjából. Ekkor éri el a magzat az ultrahang készülékek felbontóképességéhez képest a megfelelő méretet, így jól felismerhető a legtöbb rendellenesség az ultrahangot végző orvos számára. Ebben a korban már megállapítható a magzat neme.

A vizsgálat során megmérjük a magzat testrészeit, megállapítjuk a magzat fejlődési ütemét, a terhesség korát és pontosítjuk a szülés várható idejének időpontját. Megfigyeljük a magzat életműködését. Vizsgáljuk a magzat testkontúrjait, alaposan és részletesen ellenőrizzük a szervek és testrészek épségét, egészséges kifejlődését, különös tekintettel a magzat szívére, agyszerkezetére és gerincére.
A vizsgálat alkalmával a méhlepény helyzete és a magzatvíz mennyisége is ellenőrzésre kerül..

HARMADIK UH VIZSGÁLAT (32. hetes korban)

Elsősorban a magzat méreteit, fejlődési ütemét, helyzetét, a méhlepény érettségét (G I-III) és a magzatvíz mennyiségét vizsgáljuk. Az anatómiai eltérések vizsgálatára ilyenkor már kisebb hangsúlyt fektetünk, hiszen a második vizsgálat idején a magzat mérete ideálisabb e fejlődési rendellenességek szűrésére.

Vannak azonban olyan rendellenességek, amelyek ebben az időszakban könnyebben észlelhetőek. Ilyenek pl. egyes szív- és vesefejlődési rendellenességek, vagy az arc, illetve az agy-szövet kialakulásának egyes rendellenességei.

A méhnyak hosszának mérésével jól szűrhetők a koraszülésre hajlamos terhességek.

NEGYEDIK UH VIZSGÁLAT (36. hetes korban)

A magzat méreteit (becsült súlyát), elhelyezkedését, fejlődési ütemét, a magzatvíz mennyiségét, valamint a méhlepény érettségét esetleg az előző császármetszés hegvastagságát vizsgáljuk. A köldökzsinór ereiben illetve a magzati ereken véráramlásmérést (ún. flowmetriát) is végzünk.

Elérhetőségek

Dr. Varga Tamás
szülész - nőgyógyász
nyg. kórházi főorvos magánszakrendelése

Rendelési idő:
péntek 16:00 - 20:00

Rendelés helye:
Keszthely, Kossuth L.u.64. I.em.

Bejelentkezés:
06-30-312-78-51
hétköznap 15:00-20:00