A SZÜLÉSZETI VIZSGÁLAT

A vizsgálatra azok jelentkeznek, akik biztosan meg szeretnék tudni, hogy esetükben fennáll-e a terhesség vagy sem.

Az első vizsgálat idejét a várt menzesz kimaradása utáni 7-10 nap között javaslom, ugyanis ekkor már egyértelműen meg lehet állapítani az élő terhességet.

Sokan - különböző okok miatt - az első vizsgálatra való jelentkezést minél későbbre tervezik, azonban ezt a felfogást nem támogatjuk, ugyanis - igaz ritkán - a terhességek egy kis része már néhány hetes korban elhal vagy éppen méhen kívüli terhesség alakul ki. Kívánatos lenne, ha e két elváltozást minél korábban diagnosztizálnánk, mert így elkerülhetővé válna a sürgős kórházi felvétel és az akut műtét.

A korán végzett első vizsgálat a terhességi kor pontosítása céljából is szükséges, mert az utóbbi években egyre gyakrabban fordul elő, hogy a fogantatás nem a számítottnak megfelelően történik.

A terhességmegszakítás esetén is fontos lenne, hogy minél korábban állapítsuk meg a terhességet, mert annál kevésbé várhatóak a művi vetélés esetleges szövődményei.

Természetesen a koraterhességi tünetek (menzesz-kimaradás, lényegesen kevesebb menzesz, reggeli émelygés, emlőfeszülés stb.) és az esetlegesen elvégzett pozitiv teszt utalhatnak terhességre, azonban csak az elvégzett kézi- és UH vizsgálat mutatja ki biztosan a terhességet.

Fontosnak tartom tisztázni, hogy a szakmánk az utolsó menzesz első napjától számítja a terhességi heteket, annak ellenére, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy a terhesség nem ezen a napon fogant meg. Tehát ha pl. 20 hetes terhességi korról beszélünk, akkor e mögött valójában 18 hét óta fejlődő magzat van.

A mellékelt "Várandósági eseménynaptár" szerint történnek a szükséges vizsgálatok.

A szülészeti kézi vizsgálatot a várandósság első 18 hetében csak panasz esetén (vérezgetés, folyás), ezt követően 4, 30. hetes kortól 3, 36. hetes kortól pedig 2 hetente végzek. A vizsgálat szerves része az UH vizsgálat is, mely 12. hét alatt hüvelyen-, ezt követően pedig hasfalon keresztül történik.

Elérhetőségek

Dr. Varga Tamás
szülész - nőgyógyász
nyg. kórházi főorvos magánszakrendelése

Rendelési idő:
péntek 16:00 - 20:00

Rendelés helye:
Keszthely, Kossuth L.u.64. I.em.

Bejelentkezés:
06-30-312-78-51
hétköznap 15:00-20:00