NŐGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLAT

A nőgyógyászati vizsgálat menete

A vizsgálatra jelentkező kikérdezése, az ún. anamnézis felvétele során már a vizsgálat előtt is fontos információkhoz juthatunk pl. rendellenes vérzések a ciklus közepén, a szexuális aktus során vagy pl. a változókorban stb.

A szeméremtest megtekintése után a hüvely feltárása, a kolposzkóp (nagyító készülék) használata mellett a hüvelyfalak és a méhszáj áttekintése következik. Ezt követően speciális eszközökkel a citológiai vizsgálathoz anyagmintát (kenetvétel) veszünk a méhszáj felszínéről és a méhnyakból, utóbbi az orvos számára csak részben áttekinthető.

Kolposzkópos vizsgálat

A kolposzkóp egy nagyítást biztosító, megfelelő fényforrással ellátott optikai műszer. A segítségével olyan méhnyak és hüvelyhám elváltozások ismerhetők fel, amelyek szabad szemmel nem láthatók, illetve a látott elváltozás súlyossága jól megítélhető. Előnye, hogy a szöveteket élőben a környezetükkel együtt vizsgálhatjuk, valamint könnyen ismételhető, ezért a vizsgáló orvos pontos választ adhat a folyamat javulásáról vagy rosszabbodásáról.

A vizsgálat végeztével az orvos a citológiai eredmény kivételével - erről kb. 2-3 hét múlva kapunk eredményt - mindenről tájékoztatni tudja a pácienst.

Kézi vizsgálat

A vizsgálat során kitapintjuk a méhet, megállapítjuk annak helyzetét, nagyságát, és tájékozódunk a petevezetők és a petefészkek állapotáról.

Kóros tapintási lelet esetén, annak tisztázása céljából hasi, vagy hüvelyi UH vizsgálatot is végzünk.

A nőgyógyászati szűrővizsgálat elengedhetetlen, szerves részét képezi az emlők áttapintása is.

Elérhetőségek

Dr. Varga Tamás
szülész - nőgyógyász
nyg. kórházi főorvos magánszakrendelése

Rendelési idő:
péntek 16:00 - 20:00

Rendelés helye:
Keszthely, Kossuth L.u.64. I.em.

Bejelentkezés:
06-30-312-78-51
hétköznap 15:00-20:00