A NŐGYÓGYÁSZATI RÁKSZŰRÉS (méhnyakrák szűrése)

A női nemi szervek harmadik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése a méhnyakrák. Hazánkban évente kb. 500-600 nő hal meg e súlyos betegségben.

A nőgyógyászati rákszűrés kiterjesztése miatt az utóbbi évtizedben e ráktípus előfordulási gyakorisága csökken, a veszélyeztetett életkor azonban sajnos az egyre fiatalabb korosztály felé tolódik el. Ennek egyik oka a korán elkezdett rendszeres nemi élet és a gyakori szexuális partnercsere, amelyek rizikófaktort jelentenek. A méhnyak vírusos fertőzése (humán papilloma vírus: HPV) - mely gyakran társul méhszájelváltozásokkal - az ún. rákmegelőző állapotokon át méhnyakrákká alakulhatnak. A méhnyak jóindulatú ún. méhszájsebei, a rákmegelőző elváltozásai és a kezdeti, még gyógyítható stádiumban lévő rák könnyen felismerhető a rendszeres nőgyógyászati rákszűrés keretében elvégzett vizsgálatokkal.

A szűrővizsgálaton a tünet- és panaszmentes nők időszakonkénti, rendszeres vizsgálatát értjük, amelyet évente vagy ha valamilyen rizikófaktor azonosítható, úgy gyakrabban javasolt elvégezni.

A szűrővizsgálat szerves részét képezi a citológiai kenetvétel. E vizsgálat a méhnyak - a kenetvétellel letörölt - hámrétegeinek mikroszkópos vizsgálatát jelenti. A levett mintából egy üveg tárgylemezre kenetet készítünk, fixálás és festés után történik a tulajdonképpeni mikroszkópos vizsgálat. Az esetek csak 5-10%-ában fordul elő kóros eredmény, amely azonban a legtöbb esetben nem daganatot, hanem gyulladást, vagy spontán gyógyuló elváltozást jelez. Sajnos a gyakorlatban előfordulhatnak álnegatív esetek is, ez esetben a vizsgálat nem mutatja ki a daganatos sejteket. Az évenként ismételt vizsgálat csökkenti ezen álnegatív esetek számát, ezért fontos a szűrésen való rendszeres részvétel. Az együtt elvégzett citológiai és kolposzkópos vizsgálat kb. 98 %-ban kiszűri a méhnyakrákot illetve az azt megelőző állapotokat. A maradék 2% az ún. kulisszarák, mely a méhnyak-csatorna felső részében - kenetvétellel és kolposzkóppal nem vizsgálható - kialakuló rosszindulatú elváltozást jelenti.

A citológiai vizsgálat megbízhatóságának javításának érdekében fontos, hogy a szűrésre jelentkező a vizsgálat előtti 48 órában:

A citológiai vizsgálat értékelése:

A kenetek eredményeit Papanicolau nevű citológus tiszteletére 6 osztályba (P) soroljuk:

Elérhetőségek

Dr. Varga Tamás
szülész - nőgyógyász
nyg. kórházi főorvos magánszakrendelése

Rendelési idő:
péntek 16:00 - 20:00

Rendelés helye:
Keszthely, Kossuth L.u.64. I.em.

Bejelentkezés:
06-30-312-78-51
hétköznap 15:00-20:00