HPV (Humán Papillóma Virus) FERTŐZÉS

Ez a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírusos fertőzés, amely nemcsak a férfi és női belső és külső nemi szervek, hanem a végbél, sőt a száj nyálkahártyáján is okozhat panaszokat.

A papillóma vírus több mint 100 alfajjal rendelkezik, melyek többsége a nemi szervek tájékán található. Alacsony és magas rákkockázatú típusokra osztjuk őket, az előbbiek a nemi szervek és a végbél környékén megjelenő szemölcsök - ún. kondilómák - kialakulásáért felelősek. Az utóbbiak nemcsak a méhnyakrák, hanem a szeméremtest, a hüvely, a hímvessző sőt a végbél daganatos elváltozásainak egyes típusait is okozhatják.

Ez a vírus széles körben elterjedt, és aránylag könnyű vele megfertőződni. Az emberek csaknem fele az élete során átesik e fertőzésen, de nagyrészüknél a szervezetük a fertőzést leküzdi, azonban kb. minden 10. embernél nemi szervi szemölcsök jelennek meg. A vírus okozta rákok ennél sokkal ritkábban fordulnak elő, de gyakran végzetes kimenetelt okoznak.

A fertőzés terjedése

A vírus hámsejtekbe történő behatolásához a hámréteg apró sérülése szükséges, ezért nemcsak a minimális hámsérüléssel járó nemi aktus, hanem a nemi szervek borotválása, sőt a dörzsölődést okozó fehérnemű is elősegíti e folyamatot, pl. pettinggel és tárgyakra rákenődött nem váladékkal is terjedhet. Sőt a vírust hordozó anya szülés közben az újszülött gyermekét is megfertőzheti.

A tünetmentes vírus-hordozó - aki nyilván nem is tudja, hogy fertőzött - maga is terjeszti e betegséget. A HPV a szervezetben több évig lappanghat, s ez idő alatt a vírus rejtve marad, nincsenek látható jelei, de a rendszeres - évenkénti - rákszűréssel a fertőzés kimutatható.

A HPV fertőzés kezelése

A szemölcsös elváltozás kisebb műtéttel jól eltávolítható, elsősorban akkor, ha már a rákmegelőző stádiumban mutatjuk ki a fertőzést vagy a vírus okozta rákot korai stádiumban fedezzük fel. (Többek között ezért is fontos a rendszeres rákszűrés.)

A szemölcsök eltávolítása nemcsak műtéttel, hanem otthoni kezeléssel (ecsetelés, kenőcsözés) is lehetséges, azonban a szemölcsök kiújulásra hajlamosak, ezért azok eltávolítása mellett nagyon fontos az immunrendszer erősítése is.

A HPV fertőzés megelőzése

A szexuális önmegtartóztatás a legbiztosabb védekezési lehetőség. A megbízható és stabil párkapcsolat is megfelelő védelmet nyújt a vírus terjedése ellen, de gondolni kell a korábbi nemi kapcsolatban kialakult vírus fertőzés lehetőségére is.

A betegség elkerülésére az óvszer nem elégséges, mert pl. a szeméremdombon és a végbél körül levő szemölcsök révén a fertőzés terjedhet.

A leghatékonyabb védelmet a védőoltás biztosítja, amely 99 %-ban véd a vírus 6, 11 alfaja okozta nemi szervi szemölcsök, 98 % -ban a HPV 16 és 18 típusa okozta méhnyakrák, és 100 %-ban az ugyanezen HPV típusok által okozott szeméremtest- és hüvelyrák ellen.

A védőoltásnak a szexuális élet megkezdése előtti korban van a legnagyobb védőhatása, de az oltás idősebb életkorban (25-45 év) is beadható, ugyanis egy korábbi fertőzés alkalmával nem alakul ki megfelelő védettség egy későbbi fertőzés leküzdésére.

Elérhetőségek

Dr. Varga Tamás
szülész - nőgyógyász
nyg. kórházi főorvos magánszakrendelése

Rendelési idő:
péntek 16:00 - 20:00

Rendelés helye:
Keszthely, Kossuth L.u.64. I.em.

Bejelentkezés:
06-30-312-78-51
hétköznap 15:00-20:00